Verzinken en Poedercoaten van Metaal Noord-Holland

DTGM is een bedrijf welke in verzinken en poedercoaten van metalen (metaal) doet. Ook in de regio Noord Holland / Haarlem zijn we actief en hebben wij tevreden klanten die een materialen bij ons hebben laten verzinken en poedercoaten. Hieronder volgt het verwerkingsproces van Poedercoaten en verzinken.

Verzinken van metaal:

Verzinken is een vorm van eindafwerking van staal . Bij deze bewerking wordt het staal voorzien van een een laag zink. Dit gebeurd door middel van het dompelen van het werkstuk in een heet zinkbad ( thermisch verzinken). De zinklaag die daardoor ontstaaat bestaat in feite uit 3 verschillende lagen. Allen zink-staal legeringen. ( Het feit dat dit legeringen zijn, is direct de rede dat de zinklaag zo goed kan hechten aan het staal. Aangezien zij op moleculari niveau verbonden zijn.) Deze vier lagen onderscheiden zich van dlkaar door verschillen in kristalstructuur.

Poedercoaten: Deze behandeling bestaat uit drie stappen.

Ten eerste: het werkstuk krijgt eerst een voorbehandeling dat bestaat uit het verwijderen van al het vuil en smeer o.a olie, zand, vetten, metaaloxiden en laslakken deze zijn essentieel ter voorbereiding op het poedercoatingsproces. Deze voorbehandeling kan gedaan worden door diverse chemische en mechanische methoden.

Ten tweede: de poedercoating aanbrengen, De meest gebruikelijke wijze van aanbrengen van poedercoating op metalen voorwerpen is door het poeder te spuiten met een elektrostatisch spuitpistool. Het spuitpistool geeft de poeder een negatieve elektrische lading mee door middel van de zogenaamde ‘corona-oplading’. Het poeder wordt richting het werkstuk, dat geaard is, gespoten. Vervolgens wordt het poeder naar het werkstuk getrokken door de elektrostatische lading. 

Het poeder kan ook door middel van wrijvingsspanning worden opgeladen. Dit noemt men een ‘tribo-oplading’. Het poeder wordt positief geladen terwijl het langs de wand van een teflonbuis wrijft in het spuitpistool. Deze geladen poederdeeltjes hechten zich dan aan de geaarde ondergron

Ten derde: het uitharden van de poedercoating, Wanneer een thermohardende poeder wordt blootgesteld aan een verhoogde temperatuur begint het te smelten en vloeit het uit op het werkstuk. Vervolgens onstaat er een chemische reactie waardoor er een polymeer ontstaat met een hoger moleculair gewicht. Dit proces noemt men vernetting, of crosslinking. Het vereist een bepaalde temperatuur gedurende een bepaalde tijd om tot volledige uitharding te komen. Bij de meeste poeders is dit bij 200°C gedurende 10 minuten.